Problem uczestnictwa notariusza w radach nadzorczych spółek kapitałowych - Stefanicki, Robert (PRAWO i WIĘŹ, 2021)
Wyrok Naczelnego Sądy Administracyjnego z dnia 19 grudnia 2018 r., będący głównym punktem odniesienia podjętych przeze mnie rozważań, zbiega się w czasie z dyskursem prawniczym na temat potrzeby zabezpieczenia profesjonalizacji członków rady nadzorczej i jej aktywizacji zarówno w drodze reformy Kodeksu spółek handlowych, która została zapoczątkowana obecnym projektem[1], jak i pozanormatywnych środków. W te zmagania wpisują się zakazy bądź istotne ograniczenia udziału notariuszy w organach nadzorczych spółki. [1] Ustawy z dnia 20 lipca 2020 r. o zmianie ustawy – Kodeks spółek handlowych oraz niektórych innych ustaw.