Organ osoby prawnej jako świadek przy sporządzaniu testamentu - Gajda, Janusz (PRAWO i WIĘŹ, 2021)
Przedmiotem niniejszego opracowania są zagadnienia związane z dopuszczalnością pełnienia funkcji świadka przez organ osoby prawnej przy sporządzaniu testamentu. W artykule zostało wyrażone zapatrywanie, zgodnie z którym możliwe jest zastosowanie art. 957 § 1 k.c. do osoby fizycznej będącej organem osoby prawnej (wchodzącej w skład organu kolegialnego), ale jedynie wówczas, gdy spełnione jednocześnie zostaną przesłanki z art. 38 k.c. oraz wymogi zawarte w przepisach określających kompetencje organów danej osoby prawnej.