Nadużycie prawa w drodze powództwa prokuratora o ustalenie bezskuteczności uznania ojcostwa. Glosa do uchwały Sądu Najwyższego z dnia 27 lutego 2020 r., III CZP 56/19 - Justyński, Tomasz (PRAWO i WIĘŹ, 2021)
Glosa dotyczy uchwały Sądu Najwyższego przesądzającej dopuszczalność oddalenia powództwa prokuratora w sprawie o ustalenie bezskuteczności uznania ojcostwa z powodu sprzeczności z zasadami współżycia społecznego jeśli uznanie następuje po urodzeniu się dziecka. Glosator wskazuje, że teza ujęta została zbyt zawężająco a w rezultacie jest myląca. Z tezy należałoby usunąć dookreślenie: „dokonanego po urodzeniu się dziecka”. Każde bowiem powództwo prokuratora, a więc zarówno to wniesione w związku z ustaleniem bezskuteczności uznania ojcostwa dokonanego po, jak i przed urodzeniem się dziecka, a nawet przed jego poczęciem podlega ocenie z perspektywy nadużycia prawa (art. 5 k.c.).