Oczywista bezzasadność powództwa w świetle orzecznictwa Trybunału Konstytucyjnego - Manikowski, Filip (PRAWO i WIĘŹ, 2022)
Autor niniejszego artykułu dokonuje analizy wprowadzonych do Kodeksu postępowania cywilnego w 2019 r. przepisów regulujących postępowanie sądu w przypadku wniesienia oczywiście bezzasadnego powództwa. Analiza ta przeprowadzana jest przede wszystkim z perspektywy konstytucyjnej. Autor – odwołując się do orzecznictwa Trybunału Konstytucyjnego – sprawdza, czy wprowadzenie tych przepisów jest uzasadnione na podstawie art. 45 Konstytucji oraz innych przepisów dotyczących postępowania sądowego.