W obronie nauki administracji - Dobkowski, Jarosław (PRAWO i WIĘŹ, 2022)
Artykuł dotyczy aktualnej sytuacji nauki administracji. W tym celu ukazano jej losy w powojennej Polsce. Omówiono początkowy zmierzch nauki administracji w okresie stalinizmu, a następnie oderwanie jej od nauki prawa administracyjnego. Wskazano zmiany jej zakresu rzeczowego pod wpływem koncepcji radzieckiego budownictwa, a przede wszystkim polskiej szkoły prakseologii, co doprowadziło w latach 60 i 70 do renesansu nauki administracji, a następnie w połowie lat 80. do jej usamodzielnienia jako dyscypliny naukowej. Przez ponad 30 lat nauka administracji funkcjonowała jako wyodrębniony formalnie dział wiedzy naukowej, zaliczany do nauk prawnych, którego przedstawiciele samodzielnie czy to w kooperacji z innymi badaczami zgłębiali administrację jako zjawisko. Ten stan rzeczy zmieniła reforma systemu nauki i szkolnictwa wyższego realizowana pod hasłem Konstytucji 2.0, która doprowadziła do formalnej likwidacji omawianej dyscypliny naukowej. Skutki tej reformy są widoczne w zakresie badań naukowych i procesu dydaktycznego. Mimo potrzeby naukowego badania rzeczywistości administracyjnej i przekazywania wiadomości o tym studentom i słuchaczom, przyjęty system nauki i szkolnictwa wyższego przyczynia się do wygaszania tego zainteresowania. Aktualna sytuacja nauki o administracji przypomina jej zmierzch z okresu stalinizmu. Artykuł jest przyczynkiem do dyskusji nad dalszymi losami nauki administracji i autor stoi na stanowisku, że nadal powinna ona być uprawiana i to w sposób niepodzielny, a nie rozproszony