Reżim prawny umowy o zakazie konkurencji zawartej z członkiem organu zarządzającego w rozumieniu ustawy z dnia 9 czerwca 2016 r. o zasadach kształtowania wynagrodzeń osób kierujących niektórymi spółkami - Barański, Michał; Pawełczyk, Mirosław (PRAWO i WIĘŹ, 2022)
W celu udzielenia odpowiedzi na pytanie jaki jest, poza przepisami ustawy z dnia 9 czerwca 2016 r. o zasadach kształtowania wynagrodzeń osób kierujących niektórymi spółkami (dalej: u.z.k.w.), reżim prawny umowy o zakazie konkurencji uregulowanej w tejże ustawie, konieczne jest przede wszystkim przeanalizowanie art. 8 ust. 2 u.z.k.w. Niestety ustalenie reżimu prawnego umowy o zakazie po ustaniu stosunku będącego podstawą pełnienia funkcji przez członka organu zarządzającego nie jest intuicyjnie i może nastręczać wielu trudności. Na tym tle widoczne są również duże wątpliwości interpretacyjne w nauce prawa, co tylko wzmaga potrzebę dokładnych badań. W niniejszym opracowaniu szczegółowo określono, które przepisy prawa pracy znajdą zastosowanie do tytułowej konstrukcji prawnej, a także określono pozostałe obszary normatywne, które stanowią o jej reżimie prawnym.