Wpływ Europejskiej Inicjatywy Obywatelskiej w sprawie zakazu stosowania glifosatu i ochrony ludzi i środowiska przed toksycznymi pestycydami na funkcjonowanie Unii Europejskiej - Farhan, Jakub; Gembicka, Anna (PRAWO i WIĘŹ, 2022)
Glifosat to substancja czynna wykorzystywana w środkach ochrony roślin, która od lat wywołuje kontrowersje. 15 grudnia 2022 roku kończy się okres zatwierdzenia glifosatu, a w konsekwencji bezpieczeństwo jego stosowania znowu staje się przedmiotem ożywionej dyskusji publicznej. Jego zatwierdzenie na lata 2017-2022 poprzedzone było silnymi niepokojami społecznymi, które sformalizowały się w postaci europejskiej inicjatywy obywatelskiej w sprawie zakazu stosowania glifosatu i ochrony ludzi i środowiska przed toksycznymi pestycydami. W ocenie autorów wywarła ona ważny wpływ na Unię Europejską – nie tylko w tym ujęciu najbardziej oczywistym, czyli wskutek wprowadzonych w związku z nią zmian legislacyjnych, ale również w pomijanej często sferze pozanormatywnej. W ramach niniejszego artykułu przeanalizowano wpływ tej inicjatywy na rozwój ustawodawstwa regulacyjnego Unii Europejskiej i jej szerzej rozumianą działalność, ze szczególnym uwzględnieniem przejrzystości podejmowania decyzji związanych z bezpieczeństwem żywności w aspekcie oczekiwań społeczeństwa.