Wniesienie wkładu gruntowego na współwłasność do rolniczych spółdzielni produkcyjnych po nowelizacji kodeksu cywilnego - Stepnowska, Marta (PRAWO i WIĘŹ, 2022)
Najnowsza nowelizacja Kodeksu cywilnego weszła w życie z dniem 30.06.2022 r. na mocy ustawy z 2.12.2021 r. o zmianie ustawy – Kodeks cywilny, ustawy – Kodeks postępowania cywilnego oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. z 2021 r. poz. 2459 ) i zawiera zmiany w zakresie wymagania formy aktu notarialnego w przypadku gruntów wniesionych jako wkład do rolniczej spółdzielni produkcyjnej mających stać się współwłasnością dotychczasowych właścicieli. We współczesnych realiach społeczno-gospodarczych wyjątek z art. 159 KC nie spełniał swoich celów. Zmiana pozwoli na zwiększenie pewności obrotu prawnego nieruchomościami, który będzie odbywał się na zasadach ogólnych, w formie aktu notarialnego, określonych w przepisie art. 158 Kodeksu cywilnego. Jednocześni ustawodawca nie przewidział przy tym uchylenia art. 277 § 2 Kodeksu cywilnego, wyłączającego obowiązek zachowania formy aktu notarialnego w odniesieniu do ustanowienia użytkowania na rzecz rolniczej spółdzielni produkcyjnej.