Krytycznie o małżeństwie człowieka z robotem - Błaszczak, Magdalena (PRAWO i WIĘŹ, 2023)
Artykuł sygnalizuje problematykę seksualnych i emocjonalnych relacji człowieka z robotem humanoidalnym – zjawiska, które zapowiada niewątpliwie imponujący postęp technologiczny, lecz wzbudza przy tym szereg wątpliwości, zważywszy na skalę powiązanych z nim zagrożeń. Jako, że zagadnienie dotychczas stanowi przedmiot zainteresowania badaczy w głównej mierze zagranicznych, za istotne uznano zaprezentowanie również polskiej perspektywy prawnej. W pierwszej kolejności przestawiono uwagi, które docelowo wyjaśniają przyjęte stanowisko – broniące tradycyjnego modelu rodziny (małżeństwa). Następnie przybliżono genezę i charakterystykę związków ludzko-robotycznych, co w założeniu autora ma na celu obronę zasadności badań w obszarze uchodzącym aktualnie za futurystyczny. Dalsze części obejmują sformułowanie potencjalnych problemów prawnych oraz podjęcie próby rozważań wobec ewentualnych perspektyw prawodawcy w przyszłości. Finalnie, podkreślono argumenty przemawiające za słusznością traktowania obcowania człowieka z humanoidem zdecydowanie krytycznie, a tym samym niebagatelizowania ryzyk, które mogą nastąpić w wyniku wdrożenia rewolucyjnych postulatów o podmiotowości robotów, legalności usług seksualnych czy nawet małżeństw z ich udziałem. The article indicates the issues of sexual and emotional human relations with a humanoid robot - a phenomenon that heralds undoubtedly impressive technological progress, but raises a number of doubts, considering the scale of the risks associated with it. As the issue has so far been of interest to mainly foreign researchers, it was also considered important to present the Polish legal perspective. First, comments were made that ultimately explain the adopted position - defending the traditional model of the family (marriage). Then, the genesis and characteristics of human-robotic relationships were presented, which, according to the author’s assumption, is to defend the legitimacy of research in the area that is currently considered futuristic. Further parts include the formulation of potential legal problems and an attempt to consider the possible future prospects of the legislator. Finally, the arguments for the rightness of treating human intercourse with humanoid definitely critically, and thus not underestimating the risks that may occur as a result of the implementation of revolutionary demands on the subjectivity of robots, the legality of sexual services or even marriages with their participation, were emphasized.