Stosowanie francuskiej procedury cywilnej przez sądy Wolnego Miasta Krakowa (1815–1846) - Dziadzio, Andrzej (PRAWO i WIĘŹ, 2023)
Autor podejmuje próbę opisu zagadnień prawnych, z którymi przyszło się zmierzyć krakowskim sędziom w praktycznym stosowaniu przepisów procesowych prawa francuskiego. Code civil i francuski Code de procédure civile, obowiązujące w Krakowie od 1810 r., zostały ostatecznie zastąpione ABGB i austriacką procedurą cywilną w 1855 r. Mimo że nie udała się kodyfikacja nowego prawa cywilnego w Wolnym Mieście Krakowie, to jednak pozostał po pracach kodyfikacyjnych materiał źródłowy, który stanowi przedmiot szczegółowej analizy. Artykuł przedstawia stosowanie przepisów procesowych prawa francuskiego głównie przez pryzmat opinii Wydziału Prawa Uniwersytetu Jagiellońskiego o naruszeniu przez sądy francuskiego prawa procesowego, które wydawane były na podstawie artykułu XV konstytucji Wolnego Miasta Krakowa z 1815 r.