Pierwsza nowoczesna kodyfikacja postępowania karnego w Polsce (1928): Geneza, autorzy, zasady i ich pochodzenie - Janicka, Danuta (PRAWO i WIĘŹ, 2023)
Artykuł przedstawia wybrane zagadnienia związane z regulacjami pierwszego nowoczesnego kodeksu postępowania karnego w Polsce, wydanego w 1928 r. i opartego, co do zasady, na modelu procedury francuskiej. Autorka wymienia twórców kodeksu: znakomitych polskich uczonych, sędziów i adwokatów. Główne analizy poświęca zasadom procesowym obowiązującym w nowym polskim procesie. Szczegółowo rozważa m.in. zasadę skargowości, legalizmu, ustności i jawności rozprawy sądowej oraz zasadę bezpośredniości, swobodnej ocenie dowodów i udziału obywateli w sądownictwie. Autorka wyjaśnia, które zasady procesowe nawiązywały bezpośrednio do modelu francuskiego, a które bazowały na regulacjach innych krajów europejskich.