Podstawy wyłączenia sędziego posiadającego kredyt frankowy - Studzińska, Joanna (PRAWO i WIĘŹ, 2024)
Instytucja wyłączenia sędziego pełni istotną funkcję w zapewnieniu jego bezstronności, a tym samym jest gwarancją sprawiedliwego procesu i sprawiedliwego orzeczenia. Ustawodawca w postępowaniu cywilnym zapewnił realizację tej gwarancji zarówno przez instytucję wyłączenia sędziego z mocy ustawy jak i na wniosek strony lub samego sędziego. Szczególne wątpliwości może budzić bezstronność sędziego w sprawach dotyczących umów kredytów frankowych ze względu na ich powszechność i obawy banków odnośnie do bezstronności sędziego. Sędziowie są stronami wielu stosunków zobowiązaniowych, uczestniczą w życiu publicznym, społecznym i gospodarczym na takich samych zasadach, jak inni obywatele. Z tych względów zostanie dokonana analiza czy sędzia taki powinien podlegać wyłączeniu z mocy ustawy czy jedynie na wniosek. Liczne wątpliwości w tym zakresie spowodowały wydanie uchwały przez Sąd Najwyższy.