Komitety do spraw Przeglądu Międzynarodowych Przepisów Zdrowotnych: działalność i efekty funkcjonowania - Zaręba, Szymon (PRAWO i WIĘŹ, 2024)
Celem artykułu jest ocena funkcjonowania Komitetów ds. Przeglądu Międzynarodowych Przepisów Zdrowotnych (IHR) Światowej Organizacji Zdrowia. Podejmuje próbę analizy sposobu, w jaki działają takie komitety oraz znalezienia odpowiedzi na pytania, czy właściwie wykonują one swoje funkcje i czy możliwe byłoby usprawnienie ich działania. W kolejnych rozdziałach omówione zostają zasady działania, status prawny i uprawnienia tych komitetów, a także ich dotychczasowa działalność i jej efekty (tj. raporty). We wnioskach autor stara się odpowiedzieć na pytanie o skuteczność Komitetów ds. Przeglądu IHR i sugeruje, co można byłoby zmienić.