Unijne prawo ochrony klimatu jako przedmiot refleksji naukowej. Uwagi na 30-lecie prawa ochrony klimatu - Sobieraj, Kamila (PRAWO i WIĘŹ, 2024)
Celem tego opracowania jest ukazanie w sposób syntetyczny rozwoju unijnego prawa ochrony klimatu oraz kierunków badań naukowych w tym zakresie. Szczegółowym celem badań jest poszukiwanie odpowiedzi na pytania, jakie podstawowe tendencje legislacyjne są zauważalne w unijnym prawie ochrony klimatu oraz jakie kierunki badań naukowych w tym zakresie były najszerzej rozwijane, a jakie wymagają dalszego rozwoju. Podstawowe tendencje, które można wskazać w rozwoju unijnego prawa ochrony klimatu wpływały na kierunki (obszary) badań podejmowanych przez przedstawicieli doktryny prawa. Co więcej, zidentyfikowane tendencje w rozwoju tego obszaru prawa stawiają przed przedstawicielami doktryny prawa kilka wyzwań badawczych istotnych ze względu na potrzebę zapewnienia efektywności unijnego prawa ochrony klimatu oraz dalszego rozwoju („dojrzewania”) nauki prawa w tym zakresie. Wkładem, który ma wnieść ten artykuł jest pobudzenie refleksji nad potrzebą zintensyfikowania właśnie tego rodzaju badań.