Wykorzystywanie otwartych danych jako element zwiększenia wyjaśnialności AI - Fischer, Bogdan; Sakowska-Baryła, Marlena (PRAWO i WIĘŹ, 2025)
Autorzy artykułu starają się zwrócić uwagę na wciąż niedoceniane otwarte dane jako potencjalne zasoby użyteczne do trenowania sztucznej inteligencji. Dbałość o jakościowe dane ma szczególne znaczenie w sytuacji gdy wzrasta zainteresowanie wyjaśnialnością sztucznej inteligencji, a przejrzystość toruje sobie drogę w rozporządzeniu o sztucznej inteligencji.