Bezzałogowe statki powietrzne w przestępczości - Część I: Kwestie terminologiczne, wątpliwości prawne i postulaty zmian - Kryński, Marcin (PRAWO i WIĘŹ, 2025)
Celem artykułu jest prawno-dogmatyczna analiza czynów zabronionych dokonywanych z wykorzystaniem dronów, w kontekście wybranych regulacji prawnych z zakresu prawa lotniczego, zawartych w Ustawie z dnia 3 lipca 2002 r. - Prawo lotnicze oraz w niektórych aktach prawodawstwa międzynarodowego. W badaniach wykorzystano metodę dogmatyczną, analizę piśmiennictwa oraz dokonano przeglądu aktualnego orzecznictwa. W artykule podjęto próbę rozstrzygnięcia dylematów terminologicznych dotyczących dronów oraz poddano analizie czyny zabronione określone w Ustawie prawo lotnicze z perspektywy wciąż występujących problemów interpretacyjnych. Przeprowadzone badania pozwoliły na wyciagnięcie wniosków oraz sformułowanie postulatów de lege ferenda zamieszczonych w podsumowaniu, których wprowadzenie należałoby rozważyć do obowiązującego ustawodawstwa.