Ochrona danych biometrycznych pracownika - Giedrewicz-Niewińska, Aneta (PRAWO i WIĘŹ, 2025)
Techniki biometryczne mogą być wykorzystywane w miejscu pracy w celu ochrony zarówno interesów pracownika, jak i pracodawcy. Techniki biometryczne mogą pomóc w dostosowaniu warunków pracy do potrzeb pracownika. Z drugiej strony, przetwarzanie danych biometrycznych może być wykorzystywane przez pracodawcę do przeprowadzania kontroli w miejscu pracy, w szczególności w celu kontroli dostępu do ważnych informacji lub wrażliwych pomieszczeń. Wykorzystanie technik biometrycznych wiąże się z głęboką ingerencją w prywatność i inne dobra osobiste, stanowiąc istotne zagrożenie dla godności danej osoby. Celem badania jest ustalenie granic dopuszczalności ingerowania w sferę prywatności pracownika przez pracodawcę przy przetwarzaniu danych biometrycznych. Rozważania koncentrują się na zrozumieniu, czym są dane biometryczne, jaki jest ich charakter i ryzyko związane z ich nadużywaniem oraz jaki jest obecny kształt regulacji prawnej dotyczącej przetwarzania danych biometrycznych w kontekście zatrudnienia.