Dlaczego „rozwód notarialny” to złe rozwiązanie? - Kopacki, Marcin (PRAWO i WIĘŹ, 2025)
W artykule przeprowadzona została krytyka pomysłu wprowadzenia rozwodów notarialnych. Analiza obejmuje aspekty konstytucyjne, pozycje ustrojową notariusza oraz wartości aksjologiczne. Notariusz jako przedsiębiorca, a nie organ wymiaru sprawiedliwości pozbawiony jest kluczowych cech zapewniających rzetelne rozpoznanie sprawy. Jednocześnie gdy na propozycję zmian spojrzeć z paradygmatu dostępu do nieformalnego rozwodu można znaleźć dalece doskonalsze rozwiązania w postaci choćby rozwodów adwokacko-radcowskich.