Definicja radykalizacji w ujęciu konstytucyjnym – uwagi na tle orzecznictwa polskiego Trybunału Konstytucyjnego - Moulin-Stożek, Maria; Przywora, Bogusław; Syryt, Aleksandra (PRAWO i WIĘŹ, 2025)
Artykuł analizuje pojęcie radykalizacji w kontekście Konstytucji i orzecznictwa Trybunału Konstytucyjnego. Autorzy rozważają, czy art. 13 Konstytucji jest wystarczającą granicą dla ochrony przed radykalizacją. Stwierdzają, że radykalizacja obejmuje implementację skrajnych poglądów. W przeciwdziałaniu radykalizacji ważną rolę pełni TK. Jego kompetencje wymagają poszerzenia. Zasadne jest wprowadzenie gradacji sankcji za naruszenia celów lub działalności partii politycznych, aby skutecznie chronić wartości demokratyczne i praworządność.