Postlegislacyjna ocena skutków regulacji na szczeblu federalnym w Stanach Zjednoczonych - Króliczek, Paweł (PRAWO i WIĘŹ, 2021)
We wszystkich systemach prawnych szczególnie istotną wagę przypisuje się prawodawstwu. Współcześnie jest ono domeną dwóch władz- legislatywy i egzekutywy, uwarunkowane tym założeniem rozumienie legislacji obejmuje więc zarówno ustawy, akty o randze ustawy oraz akty powszechnie obowiązujące o charakterze wykonawczym. Pozwala ono także na przeanalizowanie instytucji szczególnie interesującej w systemie amerykańskim - Regulatory Impact Analyses (dalej: RIA), które sporządzane są w odniesieniu do aktów podustawowych wydawanych zwłaszcza przez federalne agencje regulacyjne. Omówienie tych kwestii jest ważne przede wszystkim w kontekście ewentualnych planów reformy polskich rozwiązań. W Stanach Zjednoczonych funkcjonuje także procedura kontroli skuteczności wprowadzanych przepisów prowadzona przez służby podległe Kongresowi. To rozwiązanie nie odbiega jednak – jeśli chodzi o jego podstawy – od rozwiązań znanych z działalności polskiego Biura Analiz Sejmowych.