Jerzy Panejko i jego poglądy na instytucję samorządu - Ostrowski, Adam (PRAWO i WIĘŹ, 2021)
Celem powyższego artykułu jest analiza materiałów związanych z działalnością naukową prof. Jerzego Panejko. Poruszone zostały w nim problemy samorządu, które napotykał na swej drodze ten myśliciel polskiego prawa administracyjnego. Wyodrębniono zagadnienia związane z powstawaniem i rozwojem samorządu (w tym szczegółowo w kontekście samorządu terytorialnego Szwajcarii), jego działalnością na łamach adwokatury, to w jakim wydaniu występował on na terenach byłego zaboru austriackiego, lecz także szereg problemów jakie zrodziły się w związku z wdrażaniem tej nowej instytucji.