Możliwość zmiany kwalifikacji prawnej czynu z kradzieży na paserstwo w toku rozprawy głównej a zagadnienie tożsamości czynu w prawie karnym - Kluza, Jan (PRAWO i WIĘŹ, 2021)
Artykuł porusza problematykę możliwości zmiany kwalifikacji prawnej czynu zarzuconego oskarżonemu, w sytuacji skierowania przeciwko niemu aktu oskarżenia o przestępstwo kradzieży, podczas gdy na rozprawie ujawnione zostanie, że czyn oskarżonego zakwalifikować należy jako paserstwo. Zagadnienie to ma istotne znaczenie praktyczne, ponieważ przestępstwa te należą do kategorii przestępstw pospolitych. Zagadnienie to jest sporne w doktrynie i w sposób diametralnie różny oceniane również w orzecznictwie Sądu Najwyższego.