Termin przedawnienia recydywy specjalnej w przypadku przestępstw rozciągniętych w czasie. Kilka uwag o czasie popełnienia przestępstwa - Kmąk, Krzysztof (PRAWO i WIĘŹ, 2021)
Artykuł dotyczy możliwości stosowania instytucji recydywy specjalnej (art. 64 § 1 i 2 k.k.) w przypadku przestępstw rozciągniętych w czasie. Problem dotyczy przypadków, gdy 5-letni okres przedawnienia recydywy upływa przed zakończeniem takiego przestępstwa. W tekście przyjęto, że czas popełnienia tego czynu zabronionego obejmuje przedział czasowy od podjęcia pierwszego zachowania realizującego znamiona czynu karalnego do zakończenia ostatniego zachowania. W konsekwencji, rozpoczęcie popełnienia czynu zabronionego przed upływem terminu przedawnienia pozwala do sprawcy tego czynu stosować rozwiązania ustawowe przewidziane w art. 64 § 1 i 2 k.k. Nie jest decydujący moment zakończenia przestępstwa.