U początków funkcjonowania sądownictwa polskiego na Żuławach i Powiślu po II wojnie światowej. Sąd Grodzki w Malborku (1945-1950) - HELMIN, MACIEJ (PRAWO i WIĘŹ, 2021)
Celem artykułu jest przedstawienie pierwszych lat działalności sądu grodzkiego w Malborku po zakończeniu II Wojny Światowej. Tekst prezentuje przezwyciężane trudności i wysiłki podejmowane przez pierwszego kierownika sądu Jerzego Jędrzejewskiego zmierzające do uruchomienia placówki, a także opisuje sylwetkę sędziego Jędrzejewskiego, przebieg jego kariery zawodowej, w tym jako orzekającego przed II wojną światową w sądzie w Nowogródku oraz sędziego na północnych terenach Polski pojałtańskiej, a także trudne wybory, przed którymi stanął w życiu zawodowym wobec nowotworzonego systemu politycznego.