Prawne aspekty uprowadzenia i porwania rodzicielskiego a naruszenie dobra dziecka- studium uwarunkowań na tle orzecznictwa. - Młynarkiewicz, Aleksandra (PRAWO i WIĘŹ, 2021)
Celem artykułu jest przedstawienie problematyki związanej z uprowadzeniem czy porwaniem rodzicielskim, wszak ustawodawca nie zawarł w żadnym akcie prawnym wyjaśnienia tychże definicji. Autorka skupiła się również na międzynarodowych aspektach naruszenia dobra dziecka przy bezprawności w działaniach rodziców, jak i na regulacjach krajowych w tym zakresie. W opracowaniu omówiła ona także porwanie rodzicielskie jako naruszenie zasad wynikających z kodeksu rodzinnego i opiekuńczego oraz uprowadzenie rodzicielskie jako występek naruszający dobro dziecka oraz dobro drugiego rodzica. Autorka wskazała także na brak legalnej definicji pojęcia „dobra dziecka” – które tak często występuje zarówno na arenie międzynarodowej, jak i krajowej. Dodała ona, że na piedestał każdej decyzji rodzica powinno znajdować się dziecko i ochrona jego praw, w tym prawa do niezakłóconej jego egzystencji.