The Abuse of Authority by a Professional Counsel in Civil Proceedings - Widerski, Paweł (PRAWO i WIĘŹ, 2021)
W artykule przedstawiona została problematyka nadużycia umocowania przez profesjonalnego pełnomocnika procesowego w postępowaniu cywilnym. Nadużycie umocowania przez profesjonalnego pełnomocnika należy rozumieć swoiście. Jego przesłankami są: działanie w granicach umocowania wyznaczonego przez zakres pełnomocnictwa procesowego, działanie wbrew rzeczywistej lub hipotetycznej woli mocodawcy, o ile działanie zgodnie z jego wolą nie naruszałoby zasad etyki zawodowej pełnomocnika. Brak należytej staranności profesjonalnego pełnomocnika procesowego nie jest przesłanką nadużycia umocowania, ale należyta staranność ma wpływ na jego odpowiedzialność odszkodowawczą. Nadużycie umocowania stanowi uchybienie należytej staranności przez pełnomocnika.