Umowa między Rządem Rzeczypospolitej Polskiej a Rządem Stanów Zjednoczonych Ameryki o wzmocnionej współpracy obronnej, podpisana w Warszawie dnia 15 sierpnia 2020 r. – wybrane aspekty dotyczące jurysdykcji karnej - Zakrzewski, Piotr (PRAWO i WIĘŹ, 2022)
W opracowaniu w sposób szkicowy opisano mechanizm ustalania jurysdykcji karnej w sprawach karnych, w których oskarżonym miałby być członek amerykańskich sił zbrojnych lub ich personelu cywilnego lub członek rodziny, któregokolwiek ze wskazanych podmiotów, na podstawie art. 14 i art. 15 umowa między Rządem Rzeczypospolitej Polskiej a Rządem Stanów Zjednoczonych Ameryki o wzmocnionej współpracy obronnej, podpisanej w Warszawie 15 sierpnia 2020 r. (Dz. U. poz. 1827). W artykule omówiono także kwestię szczegółową dotyczącą zagadnienia zbiegu przepisów oraz problematyki możliwości podwójnego skazania za ten sam czyn przez sąd Stanów Zjednoczonych Ameryki oraz sąd Rzeczypospolitej Polskiej.