Cywilne postępowanie sądowe w sprawach na tle dyskryminacji w zatrudnieniu w świetle Konstytucji - Czarnecki, Paweł (PRAWO i WIĘŹ, 2022)
Przedmiotem artykułu jest uzasadnienie szczególnej regulacji cywilnego postępowania sądowego w sprawach z zakresu prawa pracy. Autor wywodzi, że przyczyny odmiennego ukształtowania zasad postępowania odrębnego w sprawach z zakresu prawa pracy upatrywać należy w art. 45 Konstytucji RP rozpatrywanym łącznie z art. 24 Konstytucji. W artykule szczególną uwagę poświęcono postępowaniu w sprawach na tle dyskryminacji w zatrudnieniu analizując wpływ, jaki na kształt postępowania sądowego w tego rodzaju sprawach wywiera treść art. 32 § 2 Konstytucji.