Kwalifikacja posiadania. Prawo podmiotowe, czy stan faktyczny? - Marczyk, Paweł (PRAWO i WIĘŹ, 2022)
Kwalifikacja posiadania jako prawa podmiotowego lub stanu faktycznego od zawsze wywoływała kontrowersje w nauce prawa cywilnego. Obecnie spór ten, zdaniem autora niniejszego opracowania, został jedynie pozornie rozstrzygnięty na korzyść poglądu, że posiadanie stanowi stan faktyczny. W celu rozstrzygnięcia powyższego dylematu przeprowadzona została analiza wyrażonych w nauce prawa argumentów, które mają przemawiać za tym, że posiadanie stanowi prawo podmiotowe lub stan faktyczny. Niedoskonałości przedstawionej argumentacji wymagały przeprowadzenia dalszej analizy. Skoncentrowała się ona na analizie pojęcia prawa podmiotowego i wyszczególnieniu elementów konstytutywnych tego pojęcia. W celu rozstrzygnięcia sporu dotyczącego kwalifikacji prawnej posiadania wskazane elementy konstytutywne prawa podmiotowego zostały poddane analizie w kontekście sytuacji prawnej posiadacza.