Skutki prawne abuzywności klauzuli zmiennego oprocentowania w umowie kredytu - Zejda, Maciej (PRAWO i WIĘŹ, 2022)
W ramach niniejszego artykułu analizie poddano potencjalne skutki abuzywności klauzul zmiennego oprocentowania w umowach kredytowych oraz argumenty przedstawione na ich poparcie. Zagadnienia poruszone w artykule dotyczą w szczególności charakteru prawnego klauzul zmiennego oprocentowania oraz przesłanek ich prawidłowej konstrukcji. Artykuł uwzględnia również kwestie związane z dopuszczalnością utrzymania umowy kredytu w mocy w sytuacji, gdy zawiera ona nieuczciwe kryteria zmiennego oprocentowania, a także możliwości i sposobu ewentualnego uzupełnienia treści takiej umowy w sytuacji, w której klauzula zmiennego oprocentowania musiałaby zostać z niej wyeliminowana.