Zaległości orzecznicze Europejskiego Trybunału Praw Człowieka oraz mechanizmy służące ich eliminacji - Czepek, Jakub (PRAWO i WIĘŹ, 2022)
W ciągu ostatnich kilkunastu lat zauważalna jest znaczna intensyfikacja działań mających na celu eliminację zaległości orzeczniczych ETPC oraz próby odniesienia się do tego problemu na różnych płaszczyznach. Dostrzegalne są w tym zakresie pewne sukcesy, chociaż w dalszym ciągu trudno byłoby uznać tę kwestię za rozwiązaną. Celem artykułu jest przedstawienie problemu zaległości orzeczniczych ETPC jako problemu wpływającego na jego ogólne funkcjonowanie i efektywność. Należy zwrócić uwagę na genezę i podstawy zaległości orzeczniczych Trybunału. Konieczne jest także zbadanie podejmowanych przez ETPC prób eliminacji zaległości orzeczniczych Trybunału oraz wypracowanych w tym zakresie mechanizmów. Mechanizmy te mogą obejmować łączenie skarg i rozstrzygania wielu spraw za pomocą jednego wyroku, uproszczone rozstrzyganie, administrowanie skargami czy koncentrować się na implementacji wyroków