Zasada równości praw i obowiązków członków spółdzielni: Uwagi na tle orzecznictwa Sądu Najwyższego - Bierecki, Dominik (PRAWO i WIĘŹ, 2022)
Artykuł dokonuje systematyzacji licznego orzecznictwa Sądu Najwyższego, dotyczącego zasady równości praw i obowiązków członków spółdzielni. W artykule podporządkowano wyrażone w tym orzecznictwie poglądy pod ogólne tezy dotyczące przedmiotowej zasady. Zasada ta wynika z norm prawa spółdzielczego, a odstępstwa od niej podlegają konstytucyjnemu zakazowi dyskryminacji. Zasada równości dotyczy praw i obowiązków z członkostwa oraz pochodnych od niego. Normy prawne ustanawiające omawianą zasadę i zakazujące ze względu na nią dyskryminacji stanowią ustawową granicę swobody umów. Zasada równości może być również rozumiana w znaczeniu dyrektywalnym i służyć pomocniczo w wykładni przepisów regulujących prawa i obowiązki członków spółdzielni.