Zmiany w postępowaniu o stwierdzenie nabycia spadku według projektu Ustawy o zmianie ustawy – Kodeks cywilny oraz niektórych innych ustaw - Kawałko, Agnieszka (PRAWO i WIĘŹ, 2022)
Postępująca tendencja wydłużania się postępowań sądowych o stwierdzenie nabycia spadku, a także obserwowana w praktyce niejednolitość treści orzeczeń sądowych o stwierdzeniu nabycia spadku, stwarza niewątpliwie potrzebę poszukiwania nowych rozwiązań legislacyjnych, które ukierunkowane byłyby na udoskonalenie i przyśpieszenie postępowania, przy zachowaniu gwarancji ochrony prawnej prawidłowego ustalenia następstwa prawnego następującego w wyniku spadkobrania. Projektowane zmiany przepisów Kodeksu postępowania cywilnego mają przede wszystkim na celu usprawnienie postępowania o stwierdzeniu nabycia spadku poprzez rozszerzenie kognicji sądu spadku o kompetencję do wydania zezwolenia na złożenie oświadczenia o przyjęciu spadku wprost lub z dobrodziejstwem inwentarza w imieniu małoletniego lub osoby pozostającej pod opieką, bez potrzeby wszczynania odrębnego postępowania przed sądem opiekuńczym. Jednocześnie projektowane zmiany określają obligatoryjny krąg spadkobierców ustawowych, którzy muszą być wezwani do udziału w postępowaniu o stwierdzenie nabycia spadku. Niniejszy tekst stanowi próbę analizy projektowanej regulacji z punktu widzenia pożądanej w praktyce sprawność i szybkości postępowania spadkowego, która jednak nie może być priorytetem nad prawidłowym ustaleniem kręgu spadkobierców po oznaczonym spadkodawcy.