Ochrona zdrowia w traktatach o przyjaźni i współpracy zawartych przez Polskę z państwami sąsiednimi - Staszewski, Wojciech (PRAWO i WIĘŹ, 2023)
Współpraca w zakresie ochrony zdrowia od wielu lat odgrywa istotną rolę w stosunkach między państwami i budzi ich duże zainteresowanie, jak też wielu różnych instytucji międzynarodowych. Ważne miejsce w tym zakresie ma także dwustronna współpraca państw, a w szczególności państw sąsiadujących ze sobą. Niniejszy artykuł, w którym dokonano analizy zawartych przez Polskę z państwami sąsiednimi traktatów o przyjaźni i współpracy, a więc umów mających szczególną rolę w stosunkach traktatowych państw, udziela odpowiedzi na pytanie badawcze, czy we wspomnianych traktatach znalazły się postanowienia odnoszące się do współpracy w zakresie ochrony zdrowia, a zatem, czy ten rodzaj współpracy stanowi przejaw wspólnego zainteresowania państw, a jeśli tak, to czy nadano mu odpowiednią rangę i gwarancje w jego realizacji.