Uwarunkowania demograficzne a solidarność między pokoleniami w repartycyjnym systemie emerytalnym w Polsce - Luty-Michalak, Marta (PRAWO i WIĘŹ, 2023)
Zasadniczym celem artykułu jest ukazanie, że w kontekście starzenia się społeczeństw powstaje problem odzyskiwania wierzytelności oraz oszczędności emerytalnych, które to w dalszej kolejności mogą spowodować podważenie zasady solidarności, na której opiera się repartycyjny system emerytalny. Polski system emerytalny w przeważającej części finansowany jest metodą repartycyjną, co oznacza, że jest ściśle powiązany z czynnikiem demograficznym, a relacje pomiędzy pokoleniami mają tu kluczowe znaczenie. Świadczenia emerytalne finansowane są ze składek pokolenia aktywnego zawodowo, które liczy, że w przyszłości kolejne pokolenia będą finansowały przyszłe świadczenia. Gwarantem umowy między pokoleniami jest tu państwo. Jednakże w sytuacji starzenia się społeczeństwa powstaje problem odbioru wierzytelności. Dlatego też należy szukać takich rozwiązań, które będą gwarantowały w przyszłości wypłatę świadczeń przy zachowaniu zasady solidarności.