Realizacja celów kary mieszanej (sekwencyjnej) w aspekcie odbywania kary w systemie dozoru elektronicznego - Szczechowicz, Krystyna (PRAWO i WIĘŹ, 2023)
Kara mieszana (sekwencyjna), wprowadzona nowelizacją Kodeksu karnego z 20 lutego 2015 r. jest instytucją, mającą wypełnić istotną funkcję w systemie środków reakcji na przestępstwo. Powstaje problem realizacji celów kary mieszanej w przypadku odbywania przez skazanego kary pozbawienia wolności orzeczonej w ramach kary sekwencyjnej w systemie dozoru elektronicznego. Niewątpliwie problem ten dostrzegany jest przez sądy w praktyce orzeczniczej oraz przedstawicieli doktryny. Celem artykułu jest dokonanie pogłębionej analizy tego zagadnienia należącego do kategorii kontrowersyjnych i mającego dużą doniosłość praktyczną.