Drogi rozwoju instytucji rękojmi za wady fizyczne zwierząt żywych na przykładzie wybranych mieszanych systemów prawnych - DZIKOWSKI, ANDRZEJ (PRAWO i WIĘŹ, 2024)
W pracy poddano analizie i interpretacji historycznie ukształtowane rozwiązania normatywne rękojmi za wady fizyczne zwierząt w wybranych mieszanych systemach prawnych: Szkocji, Luizjany, Quebecku i Południowej Afryki. Wykazano w ujęciu historycznoprawnym i komparatystycznym zarówno trafne, jak i niekorzystne próby reakcji prawnej na ponadczasowy problem występowania chorób sprzedawanych zwierząt żywych. Wskazano jakie schematy hybrydyzacji prawa cywilnego w przedmiotowym zakresie mogą być przyjmowane w przyszłości.