Co dalej z polskimi roszczeniami wobec Niemiec z tytułu strat wojennych w latach 1939-1945? - ADAMUS, RAFAŁ (PRAWO i WIĘŹ, 2023)
Niniejsze opracowanie odnosi się do problemu prawnego jakim są roszczenia Polski z tytułu strat wojennych w latach 1939-1945 w stosunku do państwa niemieckiego. W ocenie Niemiec sprawa tych roszczeń jest zamknięta. Z punktu widzenia państwa polskiego sprawa roszczeń jest nadal otwarta. W opracowaniu przedstawiono kalendarium wydarzeń istotnych z punktu widzenia tego tematu. Zaprezentowano argumentację prawną w sprawie zasadności dochodzenia tych roszczeń. Odniesiono się również do podnoszonych kontrargumentów.