Nowe przesłanki uznania spadkobiercy za niegodnego - Łączkowska-Porawska, Małgorzata (PRAWO i WIĘŹ, 2023)
Artykuł stanowi analizę nowych przesłanek uznania za niegodnego, zaproponowanych w projekcie nowelizacji prawa spadkowego przygotowanym przez Ministerstwo Sprawiedliwości. Kształt planowanych zmian budzi wiele pytań i wątpliwości przedstawionych w opracowaniu. Krytycznej ocenie proponowanych rozwiązań towarzyszą również uwagi o charakterze de lege ferenda.