Odwołanie umowy darowizny z powodu rażącej niewdzięczności obdarowanego. Uwagi praktyczne na temat art. 898 § 1 kodeksu cywilnego - Młynarkiewicz, Aleksandra (PRAWO i WIĘŹ, 2024)
Ustawodawca nie zawarł w żadnym akcie prawnym wyjaśnienia definicji rażącej niewdzięczności. Autorka skupiła się na analizie orzeczeń z których wynika, jakie zachowanie może zostać uznane właśnie za rażąco niewdzięczne. W opracowaniu omówiła ona sytuacje w których trwałość prawna umowy darowizny może zostać przerwana i zaznaczyła, że nie każde zachowanie jest podstawą do odwołania darowizny.