Sąd grodzki Księstwa Inflanckiego w latach 1764-1772 - Kanecki, Oskar (PRAWO i WIĘŹ, 2024)
W 1677 roku wprowadzono na terenie zależnej od Rzeczypospolitej Obojga Narodów części Inflant (Księstwa Inflanckiego) nową organizację sądownictwa. Utworzone wówczas sądy ziemski i grodzki miały funkcjonować na wzór polsko-litewskich odpowiedników. Sąd grodzki inflancki obradował na zamku w Dyneburgu, a jego pracami kierował starosta, któremu podlegali podstarosta, sędzia i pisarz. Prace kancelaryjne wykonywał regent. W 1765 roku dołączono do składu kolejnych dwóch sędziów. W czasach panowania Stanisława Augusta Poniatowskiego dyneburski sąd grodzki orzekał podczas dwóch sesji w ciągu roku (w sierpniu i w grudniu). Podstawą prawną jego jurysdykcji pozostawał III Statut litewski, a apelacje od zapadłych wyroków kierowano do sądu asesorskiego koronnego. Dokumenty sądowe sporządzano w języku polskim. W 1772 roku Księstwo Inflanckie zostało przyłączone do Cesarstwa Rosyjskiego.