Prace nad projektem statutu o ustroju królewsko-stołecznego miasta Wilna. Zapomniana karta z dziejów wileńskiego samorządu terytorialnego w okresie dwudziestolecia międzywojennego - Dąbrowski, Przemysław (PRAWO i WIĘŹ, 2024)
W pierwszej części artykułu zostały przedstawione prace nad przygotowaniem statutu miasta Wilna w okresie dwudziestolecia międzywojennego. Nadanie odrębnego prawa ustrojowego sześciu największym wówczas miast przewidywała ustawa samorządowa z 1933 roku. W tekście został też scharakteryzowany projekt statutu opracowany przez referenta komisji statutowej, który powstał w wyniku prac podkomisji statutowej