Aspekty prawne użycia sił specjalnych w odpowiedzi na akty piractwa i terroryzmu morskiego - Ćwikła, Adam (PRAWO i WIĘŹ, 2024)
Autor analizuje stan prawny dotyczący użycia sił specjalnych – jednostek pływających sił specjalnych w odpowiedzi na akty piractwa i terroryzmu morskiego. Przedstawia aspekty prawa międzynarodowego dotyczącego przestępstwa piractwa i terroryzmu morskiego. Autor przedstawia także analizę prawną statusu prawnego jednostek pływających sił specjalnych, w tym prawa do podniesienia bandery. Przedstawiono także aspekty polskiego systemu prawnego, które stanowią podstawę prawną wykorzystania jednostek sił specjalnych w odpowiedzi na akty terroryzmu morskiego.