Zgoda na przetwarzanie danych osobowych a dostarczanie treści lub usług cyfrowych - Fajgielski, Paweł (PRAWO i WIĘŹ, 2024)
Tematem artykułu są administracyjno – prawne aspekty przetwarzania i ochrony danych osobowych w związku z zawieraniem umów o dostarczanie treści lub usług cyfrowych. W opracowaniu omówione zostały unijne i krajowe przepisy odnoszące się do ochrony konsumentów dotyczące umów o dostarczanie treści lub usług cyfrowych w aspekcie ochrony danych osobowych. Kluczowy problem, który jest przedmiotem analiz, stanowi zagadnienie podstaw dopuszczalności przetwarzania danych w związku z dostarczaniem treści lub usług cyfrowych, w tym odpowiedź na pytanie, czy właściwą podstawą w tym zakresie powinno być wykonanie umowy czy zgoda osoby, której dane dotyczą na przetwarzanie jej danych osobowych.