Glosa do uchwały SN z dnia 7 grudnia 2021 r., III CZP 67/20, - Rzewuska, Magdalena (PRAWO i WIĘŹ, 2024)
Przedmiotem publikacji jest analiza uchwały SN z dnia 7 grudnia 2021 r., III CZP 67/20, w której Sąd za dopuszczalne uznał wydanie przez sąd opiekuńczy postanowienia o sporządzeniu nowego aktu urodzenia dziecka, w przypadku gdy doszło do prawomocnego zaprzeczenia ojcostwa męża matki. Jednocześnie Sąd wskazał, że osobą zainteresowaną w tego rodzaju sprawie będzie również mężczyzna, którego zaprzeczenie ojcostwa dotyczy. W przypadku gdyby nie był on uczestnikiem postępowania, sąd powinien wezwać go do wzięcia udziału w sprawie.