Interes prawny a interes faktyczny prezesa zarządu instytucji finansowej w toku postępowania przed Komisją Nadzoru Finansowego - Pawełczyk, Mirosław (PRAWO i WIĘŹ, 2022)
Pełnienie funkcji członka zarządu instytucji finansowej jest obszarem szczególnego zainteresowania Komisji Nadzoru Finansowego, czego przejawem jest m.in. wskazanie w przepisach wymogów, które musi spełnić członek zarządu, w tym obowiązku wyrażenia przez Komisję Nadzoru Finansowego zgody na powołanie prezesa zarządu. Artykuł prezentuje przełomowe stanowisko Naczelnego Sądu Administracyjnego, zawarte w wyroku z dnia 31 października 2019 r. (sygn. akt II GSK 2725/17), zgodnie z którym (wbrew dotychczasowej linii orzeczniczej) osoba podlegająca takiemu zatwierdzeniu posiada interes prawny, ponieważ treść rozstrzygnięcia Komisji Nadzoru Finansowego kształtuje bezpośrednio sytuację osoby fizycznej (kandydata na stanowisko członka zarządu lub prezesa zarządu). Tym samym przyznano prezesom zarządów instytucji finansowych podlegającym procedurze zatwierdzenia podmiotowość w ramach postępowania administracyjnego.