Analiza orzecznictwa Sądu Najwyższego w kwestii dopuszczalności sądowego rozwiązania umowy dożywocia z art. 913 § 2 kodeksu cywilnego - Batory, Weronika (PRAWO i WIĘŹ, 2021)
W niniejszym artykule autor poddaje analizie kwestię „wyjątkowych wypadków” umożliwiających sądowe rozwiązanie umowy dożywocia na podstawie art. 913 § 2 kodeksu cywilnego. Celem niniejszego artykułu jest przybliżenie czytelnikom zagadnienia jakim jest umowa dożywocia i przesłanek umożliwiających jej unicestwienie. Rozwiązanie umowy dożywocia przez sądy oparte jest na indywidualnej analizie stanu faktycznego sprawy. Z tego powodu, podstawą do ustalenia linii orzeczniczej w kwestii dopuszczalności rozwiązania umowy o dożywocie jest przegląd stawianych w judykaturze  tez i uzasadnień. Praca skupia się na analizie dopuszczalnych przez orzecznictwo przesłanek, które uzasadniają wystąpienie „wyjątkowych wypadków” i rozwiązanie umowy. Powyższe rozważania skupiają się na egzegezie orzecznictwa Sądu Najwyższego. Uzyskane w pracy wyniki pozwalają na zrozumienie norm prawnych, które poddane zostały przez Sąd Najwyższy bardziej szczegółowej interpretacji.