Środki ochrony prawnej zobowiązanego przed nieprawidłowym oszacowaniem ruchomości zajętej w egzekucji administracyjnej - Miłosz, Michał (PRAWO i WIĘŹ, 2021)
Przedmiotem artykułu jest analiza problemu ochrony zobowiązanego w rozumieniu ustawy z dnia 17 czerwca 1966 r. o administracyjnym postępowaniu egzekucyjnym przed nieprawidłowym oszacowaniem ruchomości zajętej w administracyjnym postępowaniu egzekucyjnym. Rzetelna wycena majątku ruchomego prowadzona w postępowaniu egzekucyjnym administracyjnym służy ochronie dłużnika i jego majątku. W opracowaniu dokonano oceny systemu środków prawnych służących zobowiązanemu do kwestionowania nieprawidłowego oszacowania wartości zajętych ruchomości. W szczególności Autor analizuje takie środki jak skarga zobowiązanego na oszacowanie zajętej ruchomość dokonane przez pracownika obsługującego organ egzekucyjny oraz wniosek zobowiązanego o dokonanie oszacowania ruchomości przez biegłego sądowego.