Glosa do wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Lublinie z dnia 15 listopada 2018 r., sygn. akt II SA/Lu 617/18 (orz. prawomocne) – glosa krytyczna - Haladyj, Anna; Wytrążek , Wojciech (PRAWO i WIĘŹ, 2021)
Glosa do orzeczenia WSA w Lublinie dotyczącego nałożenia administracyjnej kary pieniężnej na przedsiębiorcę, który zaniechał złożenia sprawozdania z opróżniania zbiorników bezodpływowych na terenie gminy w terminie. Wymierzona kara pieniężna została utrzymana przez organ odwoławczy i sąd administracyjny. Organy orzekające w sprawie nie przeprowadziły szerokiego postępowania wyjaśniającego na okoliczność wystąpienia podstaw odstąpienia od wymiaru kary przewidzianych w znowelizowanym kodeksie postępowania administracyjnego (dział IVa, Administracyjne kary pieniężne”), uchwalonych właśnie w celu usunięcia nadmiernego rygoryzmu krajowego systemu administracyjnych kar pieniężnych nakładanych za uchybienia formalne, bez  możliwości badania okoliczności uzasadniających odstąpienie od ich wymiaru.