Janusowe oblicze Lasów Państwowych. Wybrane aspekty gospodarki finansowej w Lasach Państwowych - Brzezicki, Tomasz; Morawski, Wojciech; Wantoch-Rekowski, Jacek (PRAWO i WIĘŹ, 2021)
Artykuł dotyczy najważniejszych zagadnień prawnych związanych z funkcjonowaniem Państwowego Gospodarstwa Leśnego Lasy Państwowe na płaszczyźnie finansowej i ustrojowej. Jego celem jest ustalenie i przeanalizowanie zasad ogólnych i zasad szczegółowych gospodarki finansowej tej państwowej jednostki organizacyjnej, która nie posiada osobowości prawnej i zarządza lasami stanowiącymi własność Skarbu Państwa. Autorzy zbadali także powiązania finansowe pomiędzy Lasami Państwowymi a budżetem państwa, zwłaszcza w sferze przekazywania dotacji celowych.Z uwagi na zakres i cel pracy podstawową metodą badawczą zastosowaną przez autorów jest metoda dogmatycznoprawna. Uzupełniająco wykorzystano także metodę analizy finansowoprawnej.Autorzy doszli do wniosku, że z uwagi na charakter i zakres zadań, które realizują Lasy Państwowe i w związku z ich dużym znaczeniem w wymiarze społecznym, środowiskowym i społecznym, konieczna jest nowelizacja ustawy o lasach. Konieczne jest także prowadzenie dalszych, szerzej zakrojonych i bardziej dogłębnych badań naukowych w sferze prawnej i finansowej Lasów Państwowych, ponieważ brak w zasadzie wartościowych opracowań na temat tej ważnej problematyki.